Caracteristici de siguranță

Regula de bază a subiectului, la care vom face referire de nenumărate ori: 

"... spărgătorul are de toate, are mijloace, are cunoştinţe, singurul lucru care-i lipseşte, este timpul..." 

  • Protecţie anti-găurire
  • Protecţie anti-rupere
  • Protecţie anti-palpare
  • Protecţie împotriva smulgerii nucleului
  • Protecţia „bamping key”
  • Rezistenţa la acid
  • Protecţia împotriva copierii neautorizate ale cheilor

 

Protecţia anti-găurire:

Piesele aflate în interiorul cilindrului sunt cele care identifică cheia, şi în cazul celei potrivite, permit deschiderea. Cu o gaură dată în locul potrivit, aceste piese pot fi eliminate, şi cilindrul poate fi deschis şi fără cheie.

Această metodă de deschidere a încuietorii, nu intră în categoria deschiderii fine, ci este o tehnică  distructivă.

Normal că şi fabricanţii de cilindrii cunosc această metodă, astfel că îşi dotează cilindrii cu o anumită protecţie, care are rolul de a împiedica această  intervenţie. Protecţia se realizată prin înserarea în cilindru a unor piese din metal dur, care îngreunează în mod semnificativ găurirea, prelungeşte timpul necesar efectuării acestei operaţii. Piesele din metal dur sunt montate atât în carcasa cât şi în cilindrul încuietorii, de asemenea, tot din acelaşi motiv,  şi o parte din pinii existenţi, se fabrică din oţel.  Mai nou, unii fabricanţi mai „ascund” şi o bilă de oţel, care prin forma ei, îngreunează găurirea, prin deturnarea capului de găurire. Da, suntem de acord, că şi cilindrul cu protecţie anti-găurire poate fi găurit, însă numai în  timp mai lung şi cu muncă semnificativ mai multă, care, după regula de aur a meseriei, deja este suficient, ca spărgătorul să nici nu se apuce.

Începutul paginii

Deasupra paginii.

Protecţie anti rupere:

 

Poate ceea mai frecventă metodă de spargere în Ungaria, este ruperea cilindrului, adică tehnica, care se cunoaşte sub denumirea rupere butuc. După cum se observă şi pe imagine, punctul cel mai slab al cilindrului se află la şurubul de fixare, sub camă.

 

Ruperea butucului este metoda favorită, pentru că se poate executa repede şi în linişte. Însă norocul la această metodă este, că în cele mai multe cazuri, şi protecţia împotriva ei, este simplă.

Să luăm ca prima, condiţia ruperii cilindrului: singura condiţie a ruperii cilindrului este ca cilindrul să atârne din planul uşii, atât cât să poată fi apucat cu un cleşte special.

Cum am mai menţionat,  protecţia este foarte uşoară, pur şi simplu trebuie încetată posibilitatea apucării cilindrului. Dacă nu se poate prinde, nici nu se poate rupe.

Formele şi cazurile posibile ale protecţiei:

Există, şi chiar sunt frecvente acele uşi, pentru care până şi cilindrii cu dimensiunile de bază de 30x30 mm, sunt prea lungi în partea exterioară, şi câteodată atârnă chiar cu 12-14mm din planul uşii. La aceste uşi există posibilitatea montării unor cilindrii extra scurte, însă aceştia sunt exagerat de scumpi sau diminuarea dimensiunii duce la scăderea siguranţei, deci nu prea este rezoluţia ideală. A doua posibilitate, în asemenea situaţii este folosirea şildului anti-rupere, care este montat din interior cu şuruburi de trecere, în exterior creşte grosimea uşii cu 10-14 mm, astfel că acoperă capătul atârnat al cilindrului. Însă şild de protecţie anti-rupere se găseşte numai pentru dimensiunile cele mai frecvente (la distanţa de 55-85-99 mm între clanţă şi mijlocul cilindrului), astfel că acesta nu poate fi o rezolvare universală. A treia posibilitate este montarea unui cilindru anti-rupere, care din execuţie este rezistentă la tentativele de rupere. Se recomandă în toate cazurile, unde ruperea de butuc nu poate fi prevenită prin altă metodă. Utilizarea unui cilindru cu protecţie anti-rupere şi a unui şild anti-rupere, asigură o protecţie foarte înaltă împotriva ruperii.

La cilindrii cu protecţie anti-rupere, protecţia se realizează ori prin montarea unui punte de oţel sau prin subţiere intenţionată. Puntea anti-rupere înseamnă o îngroşare de oţel, care cuprinde şi şurubul de fixare, şi care nu permite ruperea cilindrului. Prin subţierea intenţionată se obţine, ca acel capăt care atârnă, să se rupă, partea rămasă întreagă nu se mai poate prinde, însă ţine uşa încuiată, în continuare. 

Este foarte important, ca pentru protecţia cilindrilor, să nu luăm în considerare măştile şild sau şildurile care sunt demontabile din exterior,  în asemenea cazuri să verificăm capetele cilindrilor, ca acestea să nu poate fi prinse.

Şi sperăm, că nici nu mai trebuie amintit, că alegerea cilindrului cu dimensiunea potrivită, are o importanţă deosebită din punctul de vedere al protecţiei anti-rupere.

Deasupra paginii.

Protecţie anti-palpare:

Protecţia anti-palpare cuprinde protecţia împotriva tuturor metodelor de deschidere fină, care se bazează la manipularea pinilor cilindrului. Aici intră şi protecţia împotriva deschiderii cu şperaclul sau  prin tehnica vibraţiilor.

Dat fiind faptul, că şi producătorii sunt în clar cu principiul acestor metode, ei încearcă să se protejeze în diferite forme, ceea ce practic înseamnă, să îngreuneze manipularea prin construcţia internă. Pentru împiedicarea acestor proceduri, producătorii încearcă să reducă la minim micile defecte de fabricaţie, şi să utilizeze pini cu forme şi modele speciale. Însă, prin aceste metode se poate realiza numai o protecţie de bază. O sporire ar fi, ridicarea numărului pinilor, astfel că putem întâlni şi cilindri cu pini peste zece la  număr. Cu cât numărul pinilor este mai mare, cu atât intrusul trebuie să se chinuie mai mult, deschiderea cilindrului devine mai complicată şi mai îndelungată, dar şi îndoielnică. Regula generală este, că un cilindru care se respectă, are cel puţin 6 pini activi. La cilindrii cu protecţie înaltă, se mai utilizează şi alte  soluţii, de obicei patentate, cum este sistemul integrat în cheie, sistem pin în pin telescopic, chei cu elemente mobile,  utilizate de Mul-T-lock, sau cum este bila de zăvorâre utilizată de Abus Wavy Line Pro. Acestea, toate, au menirea de a asigura protecţie împotriva palpării.

Deasupra paginii.

Protecţia împotriva smulgerii nucleului:

Imaginea  din stânga reprezintă unealta specială pentru smulgerea nucleului. Se poate vedea că este vorba despre o unealtă masivă. Acest aspect robust nu este din întâmplare, pentru că acesta trebuie să smulgă, să distrugă,  să rupă diferitele piese metalice. 

La smulgerea nucleului pur şi simplu se smulge rotorul cilindrului. Fabricanţii încearcă să împiedice această smulgere de miez prin folosirea pinilor din metal dur, prin înserarea unei plăci din metal dur în carcasa cilindrului, precum prin executarea carcasei cilindrului din material mai rezistent. Rezultatul acestor modificări aplicate de fabricanţi, este, că din cauza materialului utilizat, introducere şurubului autoforant este îngreunat din start, dar dacă totuşi operaţiunea este cu reuşită, rezistenţa la rupere a pieselor este mai mare decât a şurubului, care se va rupe în gaură. 

Deasupra paginii.

Protecţie anti bumping:

Bumping key, bumpkey, tehnica de lovire a cheii, tehnica de batere

Tehnica de lovire a cheii, adică bumping key, este o metoda de efracţie de ultimă oră, care foloseşte regula de bază a fizicii, după care, energie nu se pierde. Dacă lovim cheia cu mânerul unei şurubelniţe, sau cu un ciocan special, atunci cheia transmite energia primită la pini şi le pune în mişcare.  Prin această mişcare, şi cu puţin noroc, în timpul mişcării pinilor este posibil să se ajungă într-o poziţie, în care rotorul poate fi învârtit.

Aflarea acestei poziţii de deschidere, mai are o serie de condiţii, cum ar fi unele caractere speciale ale uneltei de lovire, forma specială a cheii, dar pe care, din motive lesne de înţeles, nu le vom detalia.

Esenţialul este, că metoda poate fi de succes. 

În general, putem preciza, că cu cât construcţia cilindrului este mai complicată, cu atât oferă mai mare protecţie anti-bumping. Însă fabricanţii, în încercarea sporirii acestei protecţii,  în unele tipuri au mai montat şi nişte protecţii speciale. Protecţia poate fi atinsă şi cu arcuri modificate, cu pini modificaţi, dar sunt unele tipuri, în care s-au montat elemente magnetice, ori cheia este care conţine unele elemente  mobile.

Deasupra paginii.

Rezistenţa la acid:

Spre deosebire de cazurile mai sus amintite, la această metodă de spargere, nu aveţi imagine pe partea stângă a monitorului. Nu-i de mirare, pentru că – în opinia noastră - asemenea metodă de efracţie nu există.

Conform teoriei, dacă facem să ajungă un acid în interiorul cilindrului, atunci acesta pur şi simplu va coroda elementele componente din cupru din interior, drept urmare acestea nu îşi vor mai îndeplini  sarcinile, adică cilindrul va putea fi  deschis. Bun, dar pentru acesta, piesele corodate ar trebui să dispară  de acolo cu desăvârşire, parcă nici n-ar fi existat. Însă materia nu se pierde.... Deci, deja  aici se contrazice metoda, şi încă nici nu am amintit de posibilitatea procurării unui asemenea acid, sau mai mult, în ce vas poate fi transportat la faţa locului un acid, care corodează tot cu ce intră în contact.

Cu toate la un loc,  rezistenţa la acid nu trebuie tratată ca o prioritate la comparare cilindrilor, dar un lucru e sigur: în descrierea cilindrilor mai banale, nici nu se pomeneşte de asemenea proprietate.

 Deasupra paginii.

Protecţie împotriva copierii neautorizate ale cheilor:

Cartelă de coduri împotriva copierii neautorizate ale chei. În ziua de astăzi, copierea cheilor este un serviciu accesibil la orice colţ de stradă. Şi acesta poartă pericolul, ca în caz de împrumutare a cheii, chiar şi pentru scurt timp, sau în caz de dispariţia ei - poate chiar fără ştiinţa noastră - aceasta poate fi copiată cu mare uşurinţă.

Tocmai acesta este motivul pentru care fabricanţii de cilindrii au venit cu produse care au protecţie anti-copiere. Dar trebuie să fim conştienţi, că protecţia anti-copiere are şi ea diferite nivele, sau dacă lângă cilindru primim o cartela de plastic, nu înseamnă neapărat, că suntem protejaţi împotriva copierii neautorizate ale cheii.

Protecţia de bază înseamnă că distribuitorul nu vinde chei brute la oricine, numai partenerilor de încredere, care la rândul lor solicită prezentarea cartelei de coduri, ori refuză efectuarea copierii cheii. 

Nivelul următor este când cartela este magnetică, şi trebuie citită cu maşina de copiere a cheii. Fără citirea cartelei, din start, copierea nu poate fi efectuată.

Următorul nivel al protecţiei este când nu se vinde la nimeni chei brute, astfel că copierea va fi posibilă numai la distribuitor, care la rândul lui, nici el nu execută aceste servicii, fără prezentarea şi înregistrarea cartelei.

Cel mai înalt nivel al protecţie este când cheia este legată de persoană şi de cartelă, şi copierea poate fi solicitată numai în baza cartelei prezentate de persoana indicată. În aceste cazuri, cheia este executată în fabrică, astfel că nici nu se consideră a fi copiere de cheie, mai degrabă fabricare de cheie. Asemenea cilindru, cu ceea mai mare posibilitate,  nici nu veţi găsi în comerţul liber.

Cum şi la început am arătat, cartela de plastic nu înseamnă neapărat existenţa protecţiei, pentru că de cele  ai multe ori acelea servesc la identificarea cilindrului, în caz de comandă suplimentară. Dacă doriţi să aveţi şi protecţie, nu insistaţi asupra existenţei cartelei ci asupra protecţiei anti-copiere.

 Deasupra paginii.

Imaginea  din stânga reprezintă unealta specială pentru smulgerea nucleului. Se poate vedea că este vorba despre o unealtă masivă. Acest aspect robust nu este din întâmplare, pentru că acesta trebuie să smulgă, să distrugă,  să rupă diferitele piese metalice.

La smulgerea nucleului pur şi simplu se smulge rotorul cilindrului. Fabricanţii încearcă să împiedice această smulgere de miez prin folosirea pinilor din metal dur, prin înserarea unei plăci din metal dur în carcasa cilindrului, precum prin executarea carcasei cilindrului din material mai rezistent. Rezultatul acestor modificări aplicate de fabricanţi, este, că din cauza materialului utilizat, introducere şurubului autoforant este îngreunat din start, dar dacă totuşi operaţiunea este cu reuşită, rezistenţa la rupere a pieselor este mai mare decât a şurubului, care se va rupe în gaură.

Creare magazin online