22x22, 25x25 dimensiuni

Având în vedere că departamentul nostru de relaţii cu clienţii   este contactat aproape zilnic în căutarea cilindrilor mai scurţi decât cei cu dimensiunile 30x30, în continuare,  vom trata acest subiect mai pe larg.

Dimensiunea cilindrului scurt
22x22
22x25
25x25
...

Ca prim pas, legat de cilindrii mai scurţi, trebuie să clarificăm, de ce se consideră dimensiunea 30x30 sau 31x31, ca fiind dimensiunile de bază la aceste tipuri. Dacă luaţi în mână legătura de chei, pe care o aveţi, şi o studiaţi mai cu atenţie, sau, eventual luaţi şi un liniar sau un şubler, veţi constata, că partea cu model a cheilor – fie ea frezată sau amprentată – are lungimea de cca.30 mm. Şi asta din motivul, că cei minim 5 pini, aflaţi în cilindri pentru identificarea cheilor, încap într-un spaţiu cu această dimensiune, urmând că, şi modelul de pe chei să fie executat pe o asemenea lungime.

Drept urmare, cilindrul care este mai scurt de 30 mm, nu poate fi executat altfel, decât scăzând numărul pinilor, de la 5 – în situaţia standard – la 4 sau 3 bucăţi. La o apreciere simplă, acest lucru nici n-ar fi o tragedie, dar în realitate, studiind mai cu atenţie, această schimbare aduce unele schimbări, mai cu seamă de domeniul siguranţei.

Pinii aşezaţi în interiorul cilindrului sunt responsabili în primul rând de identificarea cheii, sau cei care sunt executaţi din oţel, mai au şi rol de anti-găurire. În general, despre pini se poate spune, cu cât sunt mai mulţi, cu atât mai bine, adică mai mulţi pini pot identifica cheia cu mai mare siguranţă, şi nu este totuna, dacă spărgătorul trebuie să caute prin manipularea cilindrului, poziţia potrivită la 5 sau la 10 pini. Şi aici să ne oprim puţin. Dacă mai mult înseamnă mai bine, atunci mai puţin e mai rău, chiar foarte rău.  Acei cilindrii care conţin numai câte 3 sau 4 pini pe ambele capete, oferă  siguranţă mult mai redusă, pentru că sunt mult mai uşor de găurit şi pot fi manipulaţi cu mai mare uşurinţă. De asemenea, nu trebuie să uităm nici faptul că în cazul contractelor de asigurare, aşteptările nu sunt prea mari  faţă de cilindrii încuietoarelor, dar aproape de fiecare dată  se face menţiunea, că cilindrul trebuie să dispună de cel puţin 5 pini cu care se pot face  minim15.000 combinaţii. Exemplarele mai scurte de 30x30 mm, nu pot satisface aceste cerinţe, deci, asiguratul, folosind acest produs, nu a respectat condiţiile poliţei, care în caz de prejudiciu, poate avea drept consecinţă, chiar refuzul achitării despăgubirii.

E important de ştiut, că cei care caută o mărime de 25 mm, de obicei sunt victimele unei erori de măsurare, pentru că măsurarea  găurii de fixare nu s-a făcut de la  margine  până la mijloc, ci numai până la  marginea rotorului, adică rotorul de 10 mm nu s-a inclus în măsurare, astfel că  valoarea măsurată în ambele capete este mai mică cu 5 mm, decât  valoarea reală.

De ce se şi fabrică asemenea cilindri?
De aceea, pentru că există unele domenii de utilizare, cum ar fi o poartă nu prea înaltă, unde siguranţa nu se consideră a fi primordială, ca la o uşă de intrare; la o poartă e mult mai probabilă escaladarea decât manipularea sau găurirea cilindrul.

În uşa mea este un cilindru de 30x30, şi în exterior atârnă din uşă. Dacă nu pot folosi un cilindru mai scurt, atunci ce pot face contra ruperii?

În realitate există două posibilităţi, una este protejarea cilindrului împotriva ruperii  cu un şild, cealaltă este folosirea variantei anti-rupere.

Şild anti-rupere: Un şild, cu clanţă sau cu buton, care vine montat din interior cu şuruburi de trecere. Piesa din exterior are construcţie masivă, are 12-14 mm, funcţie de fabricant. Această grosime, de obicei este suficientă să acopere capătul atârnat al cilindrului, care astfel nu mai poate fi apucat în încercarea de  a-l rupe. Datorită montajului din interior, din exterior este nedemontabil.  

Cilindru anti-rupere: această denumire o poartă acele produse, care prezintă o rezistenţă sporită la tentativele de rupere, astfel în cazul nostru, dacă capătul atârnat poate fi apucat, nici atunci cilindrul nu poate fi rupt, sau nu acolo se va rupe, unde spărgătorul se aşteaptă. Mai pe larg, puteţi citi la aceste tipuri. 

Creare magazin online