Întreținerea cilindrului

În conformitate cu instrucţiunile trecute pe ambalaj de către fabricant, cilindrii nu necesită nici un fel de întreţinere, ungerea, gresarea este interzisă în mod expres.

În cazul cilindrilor utilizaţi în condiţii ideale, adică undeva în exterior, ferit de intemperii, fără curent, acolo, în general, afirmaţia de sus este valabilă. Însă există situaţii, când ungerea cilindrului totuşi devine necesară, pentru că în exterior sau într-un mediu cu mult praf, cilindrul are tendinţa de „a se usca”. Semnul clar al uscării este îngreunarea introducerii cheii sau învârtirea acesteia mai greoaie şi în poziţia deschisă a uşii. Este important, ca uscarea să indice numai unele semne, care fac neplăcută folosirea cilindrului, dar nu au efect asupra utilităţii, dacă totuşi simţiţi o problemă mai serioasă în funcţionarea cilindrului, atunci acest deja trece de situaţia uscării.

Dacă consideraţi că există situaţia uscării, se pune problema, cum putem ajuta cilindrul. Există pe piaţă nişte sprayuri „de ungere încuietoare”, care sunt de ajutor, sau în magazine de specialitate puteţi găsi aşa numita pulbere de grafit, care de asemenea ne poate fi de folos. Esenţialul este să se utilizeze o cantitate cât mai mică, introducerea lubrifianţilor în cantitate excesivă, dăunează funcţionării cilindrului.

Dacă nu a veţi la îndemână lubrifianţi produşi în mod expres în acest scop, atunci este perfect şi lubrifiantul universal WD-40, accesibil în nenumărate locuri, care datorită capacităţii sale excepţionale de  fluaj şi  fiind mai fluid ca uleiurile, poate pătrunde până în cele mai mici elemente a cilindrului, şi prin efectul său de ungere şi degresare, restabileşte funcţionarea corectă. Şi aici este valabilă regula cantităţii: numai cu măsura. Până şi la cilindrii care funcţionează în condiţii foarte vitrege, ajunge să le ungem odată sau de maxim două ori pe an.

Rezumând şi răspunzând la întrebarea de pornire, cilindri în general nu necesită întreţinere, eventual introducerea de lubrifianţi odată sau de maxim două ori pe an, în caz de nevoie. Dacă cilindrul funcţionează normal, nu este necesar nici atât.

Lubrifiantul poate fi de folos şi la broaşte, pentru că în general limba acestora, acţionată de clanţă, este predispusă la uscare, şi în asemenea cazuri, uşa nu se închide la „trântire”. Problema de multe ori poate împiedica încuierea uşii chiar şi în faza finală de închidere.

Bine înţeles, ungerea poate deveni necesară şi în cazul lacătelor sau oricare lacăt de siguranţă.

Acum ştim deja cu ce să ungem cilindrul, broasca, lacătul, dar haideţi să trecem acum la ce să nu folosim, în nici un caz.

În baza relatărilor partenerilor noştri, care se ocupă de repararea încuietoarelor, de multe ori sunt solicitaţi din cauza dificultăţii de funcţionare a cilindrilor. Ajunşi la faţa locului, găsesc cilindrii în care a fost introdus ulei de gătit, orice fel de untură (raţă, gâscă), ulei de maşini de cusut sau fel şi fel de unsori cu aspect de lubrifiant. În asemenea cazuri, ei trebuie să comunice trista veste, că uleiul sau unsoarea s-a „râncezit” „s-a întărit, şi asta face imposibilă folosirea în continuare a cilindrului. În asemenea cazuri soluţia este schimbarea cilindrului, cu toate că, în alte condiţii, cilindrul ar fi fost bun  încă vreme îndelungată.

Vă atragem atenţia în mod deosebit, să nu folosiţi în nici un caz ulei de gătit, untură, ulei de maşini de cusut etc. pentru lubrifiere, pentru că acestea distrug  cilindrul, lacătul ori broasca.

Cuvinte cheie, întrebări:

  • Cheia intră greu în cilindru
  • Cheia intră cu dificultate în cilindru
  • Ungerea cilindrului, lubrifierea cilindrului

 

 
Creare magazin online