Sistemul de închidere fapte - concepții greșite

La firma noastră este posibilă procurarea cilindrilor de diferite dimensiuni şi tipuri, în orice număr, şi a mai multor lacăte, acţionate cu aceeaşi cheie în cadrul aceluiaşi sistem. Acest set se numeşte sistem de blocare cu  cheie unică. Multă lume şi-a format o imagine greşită despre aceste seturi, şi despre tehnologia fabricării lor, alta decât este în realitate, aşa că  în cele ce urmează încercăm să elucidăm puţin acest mister.

 

Întrebări frecvente:

  • Ce-i asta şi cum poate fi posibil?
  • La ce foloseşte?
  • Cum se face?
  • De ce nu comandăm sistemul direct din fabrică?
  • De ce nu avem sistem de încuietori pe stoc?
  • De ce primim doar o cheie ca şi pentru o singură bucată?
  • De ce-i cu suprapreţ şi cu taxă de execuţie?
  • Funcţionarea cu o singură cheie, nu înseamnă risc pentru siguranţă?

 

De fapt, ce-i asta şi cum este posibil?

Sistemul cu cheie unică este construit din minim două elemente, care sunt acţionate, adică încuiate şi descuiate  de aceeaşi cheie. Indiferent de tipul şi dimensiunea cilindrilor, funcţionează la fel, sunt fabricate la fel , iar faptul că pot fi acţionate de aceeaşi cheie, este asigurat de câteva (5-16) elemente de diferite dimensiuni. Aceste elemente sun pinii, care se potrivesc modelului de pe cheie. La fabricare, numărul de variaţii de ordinul zecilor de mii  se obţine prin ordinea diferită a pinilor de diferite mărimi. În cazul în care în doi cilindrii sau două lacăte, se află pini de aceeaşi dimensiune şi în aceeaşi ordine, atunci cele două produse vor fi deschise de aceeaşi cheie.

Deasupra paginii.

 

La ce foloseşte?

Răspunsul e clar şi scurt: este practic, comod şi rentabil. Practic şi comod, pentru că  legătura de chei o vom avea mai uşoară, nu mai trebuie căutate cheile, pentru că toate se deschid cu aceeaşi cheie. Nu se mai pune problema să-mi însemnez cheile, care ce anume deschide. Este rentabil, care apare mai ales la copierea cheii, pentru că trebuie multiplicat numai o cheie, şi nu câte una pentru fiecare cilindru sau lacăt.

Deasupra paginii.

 

Cum se face?

Aşa cum am mai spus şi cu două paragrafe mai înainte, faptul că o cheie deschide sau nu un cilindru, depinde numai de câteva piese mărunte. La executarea unui sistem de încuietori, lucrăm cu elemente care funcţionează cu cheie unică, elemente în care schimbăm aceste piese mărunte, în aşa fel să fie de aceeaşi mărime şi în aceeaşi ordine în fiecare element al sistemului. Aşa devine unic  fiecare sistem de încuietori.

Deasupra paginii.

 

De ce nu comandăm sistemul direct din fabrică?

Aceste sisteme sunt unicate, pentru că fiecare comandă conţine sisteme compuse din diferite elemente, deci necesită timp şi muncă separat pentru fiecare, ceea ce nu mai este producţie serie.

Când prezentăm situaţia clienţilor, imediat ni se pune întrebarea: „atunci de ce nu păstrăm pe stoc  elemente cu aceeaşi cheie, din care le putem vinde exact ce au ei nevoie?”.

Deasupra paginii.

 

De ce nu ţinem sisteme de încuietori pe stoc?

Sistemul de încuietori este alcătuit din cilindri şi lacăte, care au menirea să ne păzească valorile. Să presupunem, că avem pe stoc câte 20 de bucăţi din toate dimensiunile şi variantele unui tip, care să funcţioneze cu aceeaşi cheie, şi dacă cineva are nevoie de un sistem cu cheie unică, numai le luăm de pe raft şi gata, le şi livrăm. Asta chiar că ar putea să meargă, dar suntem convinşi că nici Eu, nici Dvs. nu ne-am dori ca la sistemul nostru să mai aibă  şi altcineva cheie. Dar dacă toată treaba ar funcţiona cu supoziţia amintită, atunci ar putea fi posibil ca astăzi să Vă vindem un sistem, mâine vecinului, şi astfel să aveţi acces liber unul la celălalt. 

E clar că vorbim despre tehnica securităţii, care se bazează pe unicitate, astfel că fiecare sistem trebuie să fie executat în mod unic.

Deasupra paginii.

 

De ce primim doar o cheie ca şi pentru o singură bucată?

Din paragraful anterior reiese, că pe stoc pot fi ţinute cilindri şi lacăte de fabrică cu cheie unică, dar nu şi sisteme de încuietori. Astfel, dacă cineva are nevoie de un sistem de încuietori cu cheie unică, atunci noi putem executa această comandă din piesele fiecare cu cheia ei, existente în stoc. La executare vor fi recodificate toate elementele sistemului după una dintre cheile unui singur element, ceea ce rezultă  aruncarea cheilor celorlalte elemente, şi va rămâne numai cheia unui singur element.

Dacă vă gândiţi puţin, şi la cumpărarea diferiţilor cilindri, fiecare cu cheia sa individuală, la fiecare uşă aţi avea atâtea chei câte se dau din fabrică. Adică la folosirea a 4 cilindri cu câte 5 chei, la fiecare uşă veţi avea 5 chei. În caz de cheie unică veţi avea în total 5 chei, însă care vor deschide toate cele patru uşi. Deci, la fel, le aveţi pe cele cinci chei pentru fiecare uşă în parte, aşa că nu pierdeţi nimic la numărul cheilor.

Dar dacă studiem cazul unei uşi, unde la fiecare  este nevoie de câte 10 chei, acolo situaţia e alta, pentru că la folosirea unui sistem de încuietori, copierea unui mare număr de chei este fără nici un rost.

Dacă luăm exemplul nostru, cu folosirea a 4 cilindri, fiecare cu câte 5 chei, pentru 10 persoane:

La chei individuale numărul copierilor necesare: 4x5=20 buc

În caz de cheie unică, numărul copierilor necesare: 1x5=5 buc.

începutul paginii

Deasupra paginii.

 

De ce-i cu suprapreţ şi cu taxă de execuţie?

Cine a citit cele de sus, îşi dă seama că executarea fiecărui sistem de încuietori necesită timp şi muncă, nu este vorba numai de vânzarea unui cilindru sau lacăt în starea sa simplă de fabrică. Orice muncă efectuată are o taxă, care se reflectă în preţul sistemului de încuietori.

Taxa de execuţie este în funcţie de tip, dar şi de construcţie, dar în general se poate spune că taxa aceasta reprezintă un procent infim din preţul total al sistemului. Dar merită studiat şi ceea ce i se oferă în schimb, unde s-ar putea aminti utilizarea mult mai comodă şi simplă, numărul scăzut de chei de copiat, dar mai trebuie luat în considerare şi faptul că asemenea sisteme omul şi le cumpără pe termen lung.

Deasupra paginii.

 

Funcţionarea cu o singură cheie, nu înseamnă risc pentru siguranţă?

Nu. Pentru că cilindrii şi lacătele cuprinse în sistem, oferă exact aceeaşi siguranţă ca şi unele care funcţionează cu cheie individuală. La elemente, nici un semn extern nu indică că ar face parte dintr-un sistem de încuietori, asta nici măcar specialiştii nu ar putea constata. Aici vine întrebarea: Bine-bine, dar dacă  pierd aceea cheie care deschide tot, atunci se va putea intra peste tot, nu? Răspunsul la această întrebare este da, însă merită gândit la faptul că dacă ar avea pe legătura de chei, toate cheile individuale ale cilindrilor şi lacătelor, şi ar pierde legătura, cel care o găseşte exact la fel ar putea intra peste tot. Deci astfel gândit, nu există nici un risc de siguranţă în plus.

Deasupra paginii.

Creare magazin online